ГОДИШНИНА

ГОДИШНИНА
16.05.2019 Atanas Tassev

Преди четири години на 17 май 2014 година, група Съмишленици на идеята да подобрят средата на живот в Мало Бучино, основаха Гражданско Сдружение “Инициатива за Мало Бучино”. Не, че те не работеха и преди това, но новите реалности в страната и света наложиха да се премине към по-сериозна форма на организация и те избраха за такава, сдружение на физически лица с нестопанска цел.

От тогава, като на шега се изтърколиха пет годинки и така да се каже смело можем да заявим, че Сдружението до момента успява да оправдава очакванията на създателите си.

За четири годинки Сдружението постигна някои много забележителни резултата, като най-важния според нас е, че създаде среда на прозрачност и информираност за случващето се в село Мало Бучино. Основна роля за това изигра поддръжката и списването на сайта на Сдружението – malobuchino.org  Това повлече след себе си и други ентусиасти, които виждайки важността на информационния обмен създадоха  Viber групи на с.Мало Бучино и в.з.Симоница. Публикуването на информация на сайта на Сдружението модерира и Facebook страниците “Мало Бучино” и “с.Мало Бучино”. Е, радващо е да виждаш последователи, оценяващи положителния пример да информират членовете на общността ни по различни и важни въпроси.

Следващтото по важност постижение е доказаната възможност на Съмишлениците да постигат резултати при общуването с местната администрация и да намират нивото, на което се решават важни за общността въпроси – инфраструктура, почистване, сметосъбиране и т.н. Успяха да убедят и местната администрация, че можем да бъдем конструктивен партньор и съзидателен коректив на нейната работа. Съвместните действия доведоха до видими и трайни резултати в подобряване на инфраструктурата на района.

Като следствие от горните две важни постижения за общността е, че хората разбраха, че подобренията зависят от техните усилия, разбраха и  как те могат да се случват. Разбраха, че рефренът “От нас нищо не зависи!”, не е актуален да не кажем фалшив.

Е, да ви е честит рожденния ден на Сдружението, скъпи Съмишленици на идеята!

 

 

 

 

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.