Думите на 2022 година

Думите на 2022 година
27.12.2022 Atanas Tassev

Чета, слушам и гледам новини по всякакви възможни информационни канали. Неволно ми се запечатват в съзнанието няколко думи и изрази, които се повтарят непрекъснато от “елита” на нацията и редовите хора.  Те се употребяват толкова често, че спираме да ги забелязваме, а те спират да носят смисъла, който следва да носят изказванията на “водачите” на народните маси. Не ги класирам по честота на използване, но всеки който иска и може да направи такъв анализ, ще го приветствам. Толкова много пъти ги чух през последната година, че спокойно мога да ги нарека “Думите на 2022 година

И така:

НАИСТИНА – една от “най-изтритите” от употреба думи, с която всеки иска да придаде някаква достоверност на изказванията си и да ме убеди, че нещата са точно такива каквито ми ги съобщава тя или той. Ако си направил или постигнал нещо важно ми дай-възможност аз да преценя дали е така, а не ме пързулкай, че е НАИСТИНА така. Обърнете внимание на честотат на използване на тази дума и контекста, в който се използва най-често от някой “важен” персонаж дето и децата знаят какви (на)ИСТИНИ говори.

ОТТУК НАТАТЪК(насетне) – особено комбинацията “наистина, от тук нататък” и едно “ще” след нея ме вкарват в умиление. Направо, ще повярвам, че досега може да не си направил нищо, но видиш ли изведнъж ще станеш нов човек и ще направя чудеса. Бре! Ако можеш да направиш нещо, кажи : “Ще направя еди какво си”, а не ме “успивай”, че ще се промениш “от тук нататък”, то не, че ще взема да повярвам.

ЩЕ СПОМЕНА НЯКОЛКО ЦИФРИ – ами след този израз спирам да чета, сменям радиостанцията, телевизията и т.н. Няма значение въпросния “авторитет” колко се пъчи с купената си диплома. Няма значение как ме убеждава, че това са официални данни на незнам си кое министерство, компания, институция. Бегай! Бегай, бе “авторитет”! Цифрите случайно съвпадат с числата от нула до девет. Всичко е числа. Умишлено се ограничавам и давам пример само с цели числа за да ме разберат по-лесно онези, които цитират “ЦИФРИ” по телевизии, радиа и вестници и “НАИСТИНА ОТТУК НАТАТЪК ЩЕ СПОМЕНАТ НЯКОЛКО ЦИФРИ” за да илюстрират, подкрепят, докажат думите си. Който иска да вярва!

ПРАВИМЕ ВСИЧКО ЗА ХОРАТА – много дразнещ израз за мен. Ами като знам, че пропускат елегантно, че става дума за “техните хора”. Не, че държа някой денонощно да прави нещо за мен. Предпочитам да не ми пречи, а не да “прави всичко” за мен.  Общо взето нещата изглеждата така: “НАИСТИНА ОТТУК НАТАТЪК ЩЕ СПОМЕНА НЯКОЛКО ЦИФРИ, ЗАЩОТО НАИСТИНА  ПРАВИМЕ ВСИЧКО ЗА ХОРАТА…”

ТРЯБВА ДА СЕ ПОГРИЖИМ – странно ми звучи. Аз се грижа за себе си. За семейството си. За децата си. За къщата ми. За здравето ми. И.н. Когато мога отделям време и средства да се погрижа за неща, които са извън този кръг. Тук смятам, че е валидното същото като в горния параграф. Не се грижете за мен. Не ми пречете. Аз ще се оправя, когато не ми пречите. Ако искате да помагате, създайте условия, в които хората ще вземат решение какво да направят за да се погрижат за себе си. Като, чуя, че някой световно неизвестен ще се грижи за мен сменям канала.

Разбира се списъкът ми не е изчерпателен, но кой знае … наистина оттук нататък трябва да се погрижа да направя всичко за хората като проследя цифрите, които ама наистина ще покажат колко паразитни са тези изрази.   🙂

 

Прояви Инициатива!

 

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.