За администраторите и сайта malobuchino.org

За администраторите и сайта malobuchino.org
18.11.2019 Atanas Tassev

Гражданско сдружение “Инициатива за Мало Бучино” е регистрирано по закона за юридическите лица с нестопанска цел и е в полза на обществото. Няма да ви занимавам със закона, но мога да кажа, че от 2015 г. , Сдружението е вписано във фирмания регистър като Юридическо лице и се ползва от всички права и задължения, която тази законова форма му дава. Информацията, която имаме, е че за момента то е единственото Сдружение на граждани в село Мало Бучино. За да улесниме наши съселяни да не се ровят във фирмения регистър, верни на принципите си  публикуваме решението на съда (май не за пръв път), без редакции, както следва:

Паралелно с процедурата по запазване на име и узаконяване на Сдружението, запазихме наименованието: www.malobuchino.org в световния регистър на имената на домейни. Възползвахме се от услугите на вече не си спомням коя компания и като резултат, Юридическото лице се сдоби с интелектуална собственост – домейн.

После се свързахме с хостинг компания и започнахме да плащаме хостинг, на който разположихме сайта  malobuchino.org

Първата версия на сайта направихме на пакета Joomla. След около две години, Съмишленици на идеята предложиха да прехвърлим сайта на по-съвременен и по-функционален пакет и така мигрирахме към WordPress. Съществено съдействие ни оказа наш Съмишленик, който подари на Сдружението Логото, което и до днес стои на първата страница на сайта. Всъщност той предложи доста графични варианти и ние се спряхме на един от тях. Логото е втория интелектуален продукт, на който Сдружението стана собственик.

Няма да коментирам защо решихме Сдружението да има сайт, а не Facebook или Twitter страница. Ако има някой да се вълнува от този въпрос нека напише в коментарите и ще публикувам съображенията ни в отделна статия.

Администрирането на сайта става от хора, които никога не са се събирали всички заедно на едно място. Не защото има някаква конспирация, а просто така се е случвало до момента. Всъщност не е и имало никаква нужда да се събират, че даже и да си телефонират. Просто така са свикнали да работят – през Мрежата.

Естествено възникват множество въпроси кои са Администраторите, защо не се срещат и защо даже не се налага да си говорят?! Е, не мисля, че е трудно да си отговорите, но за да разсеем всякакви съмнения публикуваме копие на back end-a на сайта, от което се виждат имената на администраторите и техните права.

За всичките години на съществуване на сайта не съм имал удоволствието да се срещна нито веднъж с г-н А.Киричев, който създаде дизайна на сайта и се включва винаги, когато се появи някакъв проблем с формата и съдържанието, който не мога да разреша. Възползвам се да му благодаря за кооперативността и отзивчивостта.

До момента имаме само един отказал се от правото да публикува в сайта и това е З.Петков. Той си знае защо толкова настояваше да бъде изтрит, след близо три години права и една публикувана статия по неутралната тема “Мало Бучино Dance”. Е, може само да предполагаме защо, но желанието му беше удовлетворено и беше премахнат от списъка на хората с права да публикуват.

За всичките години имаме само един не публикуван коментар по желание на написалия го. Коментарът още стои като текст в back end-а на сайта. Естествено стои и писмото, с което авторът ни помоли това да не се случва.

Практиката е коментарите да се одобряват от някой от администраторите. Поради това те не се появяват незабавно на сайта, а с известно закъснение. Причините са, че се случва човек да напише нещо емоционално, после да размисли и да не иска да бъде публикувано и другата е, че не толерираме определен език и отношение.

Всеки, който е пожелал да напише някакъв текст е получил права за това. За щастие до момента пожелалите са проявявали достатъчно интелект и уважение за да не се налага взимането на крайни мерки. Важно е да отбележим, че пожелалите да пишат са имали какво да кажат и са били в състояние да напишат стилистично и граматично издържан текст, който удовлетворява естетическите критерии на администраторите и най-вече на ползователите на съдържанието на сайта. В крайна сметка авторът не е анонимен и се знае по име кой е, откъде пише и носи персонална отговорност за думите си във всякакаъв аспект.

До момента не се е налагало да цензурираме нито един  от авторите. От създаването на сайта до сега не имало никакъв конфликт между Администраторите по каквито и да било въпроси и особено по публикувано съдържание.

Уверени сме, че ще бъде така и в бъдеще!

 

Прояви Инициатива!

1 коментар

  1. Генерал 4 години преди

    Доста труд е положен! Да не би някой да оспорва съществуването на Инициативата и сайта?

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.