За “прахът” който “трови” живота ни

За “прахът” който “трови” живота ни
11.03.2020 Atanas Tassev

От днес започнахме да визуализираме показанията и на станцията за измерване на прахови частици във вилна зона Пладнище. Тя се намира на най-оживеното кръстовище в зоната на улиците “Янтра” и “Родопи”. Предстои да пуснем още една станция в района на вилна зона “Симоница”. Работим по въпроса и в следващите  дни се надяваме тя да се появи на световната карта на станциите измерващи чистотата на въздуха, който дишаме.

Сега направихме достъпа до измерените стойности на праховите частици във въздуха на село Мало Бучино много бърз и няма да ползваме субективни критерии на това как изглежда пушека от някои комини в населеното място за да съдим за замърсеността му. Ще имаме обективни числа на вдишваните прахови частици. Хубавото е, че има възможност да се натрупва история за процеса и можем да сравним състоянието с преди, сега и после. Т.е. когато един ден се случи газифицирането на селото и хората започнат да ползват масово природен газ ще се радваме да измерим по-ниски нива на праховите частици, които не признават граници и тровят живота ни непрестанно. Пък и да не получаваме снимки от наши Съмишленици на димящи комини.

Та като споменахме газифициране да ви кажем, че все още заявленията на жителите не са стигнали до “Овергаз мрежи” АД. Ще стигнат вероятно утре, 12 март 2020 г.

Не са стигнали, защото от компанията потенциален доставчик на газ не са се организирали да пратят автомобил за да вземе папката с документи, щото София е далече и местната власт няма лимит за бензин за да ги занесе лично. Пък и е много заета с …, за да се занимава с толкова незначителен въпрос като газификацията. Това вероятно е и причината селските информационни канали да не споменават нищо по въпроса.

Та като споменахме селски информационни медии, които се занимават със “значими въпроси” и искат да са “нещо като официална страница на местната власт”, не мога да пропусна да им кажа, че  “Тежка е царската корона, когато е картонена”. Трудно се пише в медия ако не можеш да уважаваш чуждото мнение и не знаеш как се води аргументиран спор или диалог. Не говоря за правопис, а за неща, които се учат в ранна детска възраст – ВЪЗПИТАНИЕ!

Та като казах възпитание, разбирам следното:

Когато ти свършат аргументите в един спор и виждаш колко си неподготвен, да не засипваш някого с обидни думи и да уважаваш чуждото мнение. И ако нямаш аргументи, да признеш, че опонентът ти е прав.  Или ако си малко по-интелигентен да си замълчиш, както правят възпитаните хора. Възпитаните хора не отговарят на обидни думи, защото не желаят да слизат на нивото на използващите ги опоненти.

Също е много важно да знаеш,  за Интернет или Мрежата:

  • Не забравя
  • Не си анонимен
  • Никога не знаеш кой чете публикуваното от теб, защото лесно се stream-ват публикациите до когото си пожелаеш и не е нужно да си член на някоя група за да ги виждаш

Та като сме на вълна медии, да ви кажа, че днес нашия съсед и Съмишленик, професор М.Миланов беше на живо в студиото на bTV и говорѝ за пандемията от коронавирус. Ние се гордеем, че сред нас има такива хора. Знаещи и можещи.

Та като споменах пандемия, местната власт в лицето на кмет И.Николова, написа на селската fаce страничка, че от утре 12 март 2020 г. заради пандемията, тя ще приема само случаи нетърпящи отлагане. Е, видяхме, че и кмет И.Николова е Админ в селския “официален” Facebook profile.

Ами, моля като Админ, приемете всички онези “прахови” частици, които замърсяват информационната среда в селските информационни канали, кмет Николова. Вие ги четете и много добре знаете кой какво пише в тях с Вашето мълчаливо съгласие.

Ще се радваме на Вашия официален отговор, който тутакси ще публикуваме, верни на традицията без редакция.

 

Прояви Инициатива!

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.