Какво дишаме в нашето село?

Какво дишаме в нашето село?
21.03.2020 Atanas Tassev

“Какво дишаме в нашето село  (град, държава)?” е важен и значим въпрос. Важен и значим е за здравето на всички жители независимо от техния социален статус. Можем да се лишим от някои неща в живота си и пак да живеем, но не можем да се лишим от въздух.

Ние не знаем какво точно дишаме в нашето село. Можем само да съдим по цвета и интезитета на пушеците бълвани от някои комини. За съжаление едва ли скоро ще успеем да отговорим на този въпрос на 100%, но това не бива да ни спира да търсим отговора му.

От вчера в нашето село “живее” нова станция за измерване на фините прахови частици във въздуха. Датчикът е с номер 43746, може да го видите на картата на airsofia.info и се намира в “Симоница”, Мало Бучино.  Станцията е подарена на фондация “Код:България” от нашия Съмишленик В.Велков и е включена в световната мрежа за измерване чистотата на въздуха.

За да улесним нашите Съмишленици в следенето степента на  запрашеност на въздуха в село Мало Бучино, изобразяваме показанията на станциите монтирани в селото на всяка страница на сайта malobuchino.org , в дясната страна. Ако използвате мобилно устройство или таблет показанията на станциите ще са най-отдолу на страниците. Изобразяваната информация е цифрова с използването на цветна скала за степента на запрашеност.

Възможностите ни да измерваме и визуализираме други показатели за чистотата на въздуха са скромни и за момента отразяват само запрашеността, но ние не губим кураж, и знаем, че е въпрос на време да се намерят решения да следим и други показатели. Все пак преди две години, нямаше нито една станция в село Мало Бучино.

За съжаление показанията днес в 7:00 часа на станцията, която е подслонена под стрехата на магазина в селото са в червено за частиците 2.5 микрометра, които са наистина опасни, защото минават през дробовете и влизат в кръвообръщението.

Прояви Инициатива!

 

 

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.