Канализацията в Мало Бучино – “Параграф 22”

Канализацията в Мало Бучино – “Параграф 22”
07.03.2019 Atanas Tassev

Романът “Параграф 22” (“Catch 22”)  на Джоузеф Хелър (Joseph Heller) освен, че стана световен хит, влезе в езика на глобалния свят като синоним на уникална ситуация в която попада човек и за да излезе от нея трябва да изпълни парадоксално или противоречащо на същата изискване.

За щастие или нещастие светът е пълен със житейски ситуации тип “параграф 22”. Някои са толкова куриозни и абсурдни, че са заслужили някой да им посвети книга. Това е направил и Джоузеф Хелър, а то го е направило световно известен.

Ние, които живеем в село Мало Бучино и вилните зони сме се “вкарали” в подобен параграф, който чисто теоретически можем да преодолеем ако проявим воля и желание. Надяваме се да не чакаме някой да напише книга…

В предишни наши публикации ви информирахме, че тече регионално прединвестиционно проучване за канализация на много сателитни селца на столицата, които в момента са включени в агломерацията на града. Село Мало Бучино като такова също е включено.

Процесът по определяне на местата, в които ще се изгражда канализация включва класиране, което се извършва по няколко критерия като най-решаваща тежест има Ефективност на Инвестицията(ЕИ), която се мери в похарчени хиляди лева на един Еквивалент Жител (ЕЖ).  [лв/жител].

Броят на Еквивалент Жителите се взима от официалните регистри на държавата, които тя поддържа за да може изобщо да функционира. Оказва се, че официалните данни се вземат от Националния Статистически Институт (НСИ). От тези официални данни става ясно, че в селото и вилните зони я има 700 души да живеят, я няма. Лошо! Канализацията струва много пари за някакви 700 души. А за живущите е видно, че в селото и вилните зони живеят няколко пъти повече хора.

НСИ обаче, черпи данни от един много динамичен регистър, който се поддържа от общините и това е Гражданска Администрация и Обслужване (ГРАО). Този регистър се обновява всеки ден практически, а данните от него се вземат от НСИ веднъж месечно.

Какъв е нашият селски “параграф 22”?

Искаме канализация, защото живеем в селото и вилните зони, но не искаме да се регистрираме, че живеем там и затова нямаме канализация.

Група Съмишленици се опитваме да работим в следните две посоки:

Първа посока

Борим се да променят критерия и той да бъде на база съществуваща застроена площ в селото и зоните, и строителни проекти в процес на развитие в района. За целта изброихме имотите и написахме едно писмо до ангажираните институции ако може да променят критерия или неговата тежест. Ако трябва да бъдем честни това ще е доста трудно. Поискахме съдействие за доказване на данните от местната власт и се надяваме, че ще бъдем подкрепени.

Втора посока

Увеличаване броя на хората официално живеещи в село Мало Бучино и вилните зони.

За целта веднага трябва да се отиде персонално с лична карта и копие от нотариален акт в община “Овча купел” служба ГРАО или в Кметство Мало Бучино и да се подаде заявление за настоящ адрес. Ако срещнете проблем при смяна на настоящ адрес ни сигнализирайте!

Регистрацията по настоящ адрес не изисква смяна на личните документи, а само такса от 2.50 за извършване на услугата и жертва на час два свободно време.

Ще работим по двете посоки, като втората такава зависи изцяло от вас хора, които желаете да живеете в 21 век.

Регистрирайте се незабавно, моля! Всеки регистриран е важен!

 

Писмо за канализация до МРРБ, МОСВ, СО

Прояви Инициатива!

1 коментар

  1. Валентина Гълъбова 5 години преди

    Крайно време е всички живущи в с.Мало Бучино да се регистирате.Дали заради канализация ,за подръжка на пътя или осветление всичко е важно.В общината като чуят за нашето село първата мисъл е малко хора.А на практика живеят много хора.Аз съм за всички да се регистрирате.

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.