“Летопис от Мало Бучино”

“Летопис от Мало Бучино”
09.11.2017 Atanas Tassev

Единственият съвременен писмен източник за историята на село Мало Бучино е издадената през 1982 г. книжка на Делчо Чапразов под заглавието “Летопис за Мало Бучино” и по спомените на Боян Христов, за което вече писахме.

За съжаление авторът на книгата вече не е между живите за да вземем неговото разрешение да публикуваме на страниците на сайта malobuchino.ogr копие на текста. Опитите ни да намерим негови наследници през екипа на електронното списание “Литературен свят” се оказаха напразни. Тогава решихме да тръгнем от родното му село Зетьово, Чирпанско и да потърсим някаква информация. От община Стара Загора бяха така добри да ни дадат телефона на г-жа Мария Тонева, която взе присърце нашата молба и не след дълго тя беше така добра да ни направи връзка с дъщерята на Делчо Чапразов – Стойка Чапразова. След разговор с нея получихме нейното разрешение да сканираме книгата и да я “качим” на страниците на сайта. Това ще даде възможност повече хора да я прочетат, тъй като тиражът ѝ е малък и няма много запазени копия. Ние разполагаме само с един оригинален екземпляр.

Специални благодарности към г-жа Стойка Чапразова от нас и всички будни жители на Мало Бучино, които приеха идеята да направим малка електронна “експозиция”  на историята и забележителностите на селото!

Сканирано копие на книгата, която се състои от 38 страници без кориците ще публикуваме в три или четири серии по десетина страници, като се съобразим всеки откъс да бъде на завършена част.

Желаем приято четене на всички ви и молим ако имате писмени източници, снимки или желаете да разкажете нещо, молим да го адресирате до електронен адрес: initiative@malobuchino.org или до https://www.facebook.com/malobuchino/

 

 

 

 

 

 

Прояви инициатива!

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.