Накъде вървим?!

Накъде вървим?!
29.04.2024 Atanas Tassev

Никой не е изненадан, че след като направихме вилните зони достъпни се увеличиха цените на недвижимите имоти и населенито, което ги обитава. Факт.

Достъпът до “Симоница” през улиците “Дъб” и “Хаджи Димитър” както и на “Пладнище” през “Искър” и “Янтра” ги направи обитаеми целогодишно. Това беше предвидим ефект. Малко непредвидим ефект беше, че лесния достъп доведе след себе си и съседи, които освен, че смятат, че светът започва от тях, не проявяват и особен интерес да се интегрират в оформилата се общност от живущи.

Хубаво е да си припомним, че битовия отпадък се слага на определениете за това места в контейнерите. Контейнерите трябва да се затварят след като си сложите боклука в тях. Не е добре да си изхвърляте боклука в движение от прозореца на колата.

Не сме против домашните любимци и особено кучетата, но е добре онзи, който иска да ги има да си ги държи и храни в двора.

Отводнителните канавки, които събират повърхностните води са необходимост. Те са важни за съхранението на улиците, които все повече стават настлани с чакъл и асфалтирани. Канавките са част от сервитута на улиците и не бива да бъдат затрупвани и изплзвани за паркинг. Поставянето на тръби със сечения по-малки от сечението на канавките, често водят до запушвания и преливане на вода в дворовете. Поддръжката на проходимостта на канавките следва да се прави от всички пред техните имоти, защото това обслужва всички ни.

Безразборното изливане на всякакви води в канавките най-вероятно ще доведе до ефект, който  рано или късно ще усетим през топлите месеци. Затрупването на отходните тръби с пръст не отменя предишните констатации.

Периодичните бригади, които организираме са с идеята да прочистим и поддържаме онези места, които са общински и които касаят места където има голям водосбор. Например по ул.”Янтра”, в.з.”Пладнище” през селската мера.

Имахме среща с кмет Етугов, който се опитва да вкара ред в сметосъбирането и ако не му съдействаме едва ли ще постигне успех. Той направи срещи с Инспектората и се оказва, че замърсителите могат да бъдат санкционирани лесно по снимка или видео, което е достатъчно някой да изпрати. Снимайте нарушителите и пращайте на пощата на Сдружението или до кмет Етугов. В контекста на контрола на замърсяването той възстанови всички камери на възлови места в селото и вилните зони.

Той ни изпрати и извадка от нормативната уредба, която касае замърсяването с битови и строителни отпадъци, която можете да видите на следния линк: СМЕТ Мало Бучино

Прояви Инициатива!

 

 

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.