Открито заседание на ГС към “Овча купел”

Открито заседание на ГС към “Овча купел”
14.02.2020 Atanas Tassev

Вчера, 13 февруари, 2020 г., се състоя открито заседание на ГС при кмета на СО район “Овча купел”, г-н А.Стефанов. Ние също присъствахме с желанието да ви информираме за работата на този обществен орган, но днес с изненада установихме, че на пощата на ГС “ИМБ” има писмо по повод на заседанието, което верни на традицията публикуваме без редакторска намеса, както следва:

 

From: Д… Т…. <….ovi@abv.bg>
Subject: Граждански съвет Район Овча Купел

Message Body:
Здравейте инициативни и будни жители на с. Мало Бучино!
В общодостъпен информационен канал от кмета на община Овча Купел, А.Стефанов, бе отправена любезна покана към всички обществено ангажирани и инициативни хора, имащи адресна регистрация на територията на общината, да вземат участие в Граждански Съвет. Приех поканата и присъствах на събранието. След разяснението от страна на кмет А.Стефанов, защо и как е създаден ГС, напълно се обърках. Направих паралел между работата на ГС “Овча Купел и ОС Мало Бучино, която „любезно“ ще Ви представя:

1. И двата съвета са свикани от кметовете.
2. Имат за цел да подобрят качеството и средата на живот в своя район.
3. И двата съвета имат за цел подпомагане дейността на кмета, улесняване на неговата работа, да спомагат за прозрачността в работата на държавната администрация, да са представители на населението в населеното място, което представляват и т.н.

До тук с приликите!

Нека Ви представя, по какво се различават двата съвета:
1. Според кмет А.Стефанов ГС има правото и задължението да осъществява контрол върху дейността на държавната администрация и него самия, тъй като само така може да има прозрачност в отношенията между управление и граждани. А според кмет И.Николова ОС няма право да ѝ търси отчет!
2. Според представители на СОС, присъствали на заседанието, кметът дължи отчет на СОС, а той самият дължи отчет на гражданите, които са го избрали.
3. Според ГС приемане на нови членове става след писмена заявка и мотивирано изказване на заседание на ГС, след което заявката се гласува и на следващо заседание се обявява на кандидат– члена, дали е приет или не, а според кмет Николова в ОС на Мало Бучино нов член се приема в момент, в който е нужно целенасочено и предварително организирано гласуване, а не както беше определено от нея на Общо събрание на селото. Т.е. член се издига и се приема без дори да е нужно гласуване на Общоселско събрание, непосредствено преди вземане на важно решение.
4. Според кмет А.Стефанов квотите на членовете са определени съгласно предварителни критерии и са постоянно число, а квотите за кмет Николова са променлива величина в зависимост от преценката й в момента, независимо от гласуването на Общоселското събрание.
5. Според ГС Овча Купел председателят на Съвет има право и е задължен да участва в срещи с физически и юридически лица, неправителствени организации и всякакви сдружения с цел лобизъм и подпомагане дейността на съвета. А според кмет Николова и група нейни съмишленици, присъствието на предстедателя на ОС като ГОСТ на среща с кмет А.Стефанов е тежко престъпление спрямо кмет Николова и тежко поругаване и неуважение на членовете на ОС в Мало Бучино и той е длъжен да подаде отвод веднага!
6. Според А.Стефанов съветът им право да изключи член с деструктивно поведение. Според кмет Николова всеки, който изказва конструктивно предложение, трябва да бъде подложен на на натиск от поканените гостите (роднини и др.), очевидноза да напусне заседанието.

Мога да продължа със сравненията, но не желая да Ви отегавам с дълги писания.

Искрено се надявам инициативните и будни жители на Мало Бучино да се събудят от дългия си летаргичен сън и да си дадат ясна равносметка, къде сме ние и къде са другите по света.

За всеки, който има желание да прочете правилника на ГС Овча Купел, може да го направи на официалния сайт на Район Овча Купел.

Пожелавам хубав, светъл и динамичен ден на всички!

Деяна Тупарова

 

Дневният ред на заседанието беше:

Прояви Инициатива!

 

8 Коментара

  1. Михаил Методиев 4 години преди

    Г-жо Тупарова пак ще ви го кажа вие за пореден път доказвате че сте уникално прост човек . За пореден път доказвате , че сте уникално некомпетентен човек . За пореден път показвате че се изказвате неподготвена и куп други неща които сте написала .
    Замълчете и недейте се изказвали повече , всички ще ви бъдем благодарни .

    • Автор
      Atanas Tassev 4 години преди

      Липсата на аргументи в един спор води до изказвания като вашето, г-н Методиев. Не толерираме изказвания съдържащи обидни квалификации, но ще оставим Вашия коментар като пример за хората,
      какво не включва доброто възпитание и образование.

  2. Елена Велинова 4 години преди

    Като член на Изпълнителния съвет на Гражданския съвет при кмет А.Стефанов и член на Обществения съвет при кмет Николова мога да кажа, че така написаните твърдения не са верни и не отговарят на истината.
    Това мога да кажа като Председател на
    Инициативен комитет”Обединето Мало Бучино”

  3. Михаил Методиев 4 години преди

    Здравейте г-н Тасев
    Първо вие не можете да ми обяснява те за моето образование , защото не сте вие който може го казвате на човек който ви задава въпроси и вие не отговаряте на тях . Второ не сте вие човека който може да определи моето възпитание , защото в село Мало Бучино всички знаят за вашето . Трето не сте вие човека който може да определя или толерира моят коментар , защото вашите коментари назад преди изборите знаем какви са , невъзпитани и не компетентни . Има една поговорка ” КАКВОТО ПОВИКАЛО ТОВА СЕ ОБАДИЛО ” г-н Тасев .
    Четвърто не сте вие човека който може да определя някой какъв е , защото не се поглеждате първо вие всичките какви сте и после да казвате какво толерирате и какво не . На мен лично ми е трудно да бъда фурнаджийска лопата , но за вас и компания виждам че вие вродено и с всеки изминал ден го доказвате и показвате .
    Надявам се и този коментар да не бъде изтрит , но и да бъде аз лично ще се погрижа да го види цяло село въпреки всичко .

    • Автор
      Atanas Tassev 4 години преди

      Господин Методиев, едва ли цялото село се гордее с Вашите коментари в селските информационни канали (вкл.и този по-горе). Въздържам се да пусна факсимилие на някои от тях заради детската аудитория на сайта. Но е хубаво, че имате гражданска позиция. Браво! За образованието извинете! Прав сте! Много декаденско прозвуча! Сега има Google.

  4. Михаил Методиев 4 години преди

    Г-н Тасев това е добро начало за вас , хубаво е че осъзнавате че сайта вие селски . За разлика от вас селските хора ( селяните ) това са работливи и честни хора . А такива като вас могат само и единствено да завиждат на такива хора и аз ще го приема като комплимент . Виждам , че на вас ви тежи селския живот и много хубаво ще направите ако се изнесете от тук и отидете там където ще се чувствате ограничен гражданин . Хубаво би било да не занимавате селските хора и техните селски деца с вашият градски сайт и вас включително . Имайте малко срам и се махнете от живота на простите селски хора .

    • Автор
      Atanas Tassev 4 години преди

      Много ме радвате г-н Методиев! Думите “село” и “селски” не са обидни. Давам ви пример за да вникнете в нещата. “НаСЕЛЕнието на град София си е повишило образователното ниво без някой да разбере.” Всички градове са възникнали от села, което е довело до българската дума “наСЕЛЕние”.
      Май не съм прав, че е декадентско да си образован в Мало Бучино.

  5. Михаил Методиев 4 години преди

    Забравих да добавя г-н Тасев , че за пореден път доказвате на всички в с.Мало Бучино , че не хаете въобще за селото вие и тези около вас , а имате само и единствено интерес за ваша облага каквато и да е тя , но за съжаление за пореден път сам се закопавате и газите в собствените си фекалии . Продължавай те явно ви харесва да миришете .

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.