Ползите от карантината за жителите на Мало Бучино

Ползите от карантината за жителите на Мало Бучино
28.04.2020 Atanas Tassev

Целокупното население на столицата е приковано да си седи у дома в стремеж да спре разпространението на CIVID-19 вируса. Мало Бучино, като квартал на столицата не  прави изключение. Едно от предимствата на жителите на селото пред населението в града е, че всички разполагат с дворове и възможност да са на въздух целодневно. Винаги има какво да се прави в двора за да изглежда все по-добре в сравнение със съседския. Това доведе до страхотно “състезание” кой ще намери най-красивото ландшафно решение за своя двор. В някои селски информационни канали започнаха да се появяват снимки на красиви дворни кътчета, които са на световно ниво. Не можем да се въздържим да не публикуваме тези прекрасни места видими иначе за единици от жителите на селото.

Харесва ни това, че селото става все по-красиво. Ще се радваме да получим и други снимки, които с удоволствие ще публикуваме. За да няма спорове горните снимки публикувахме по азбучен ред на собствениците на дворовете.

Обърнете внимание на втория план на снимките. Вижте колко синьо е небето! Причина за това е намаления пътен трафик и спиране на отоплителния сезон. Като резултат от двата фактора е видимото намаление на праховите частици във въздуха. Знаете, че ги следим и имаме наблюдения от вече една година за две от станциите. Ето годишните графики за количеството прахови частици във въздуха на стнациите както следва:

Магазин на ул. “Липа”

В.з. “Пладнище” – ул.”Янтра”

Видно е от графиките, че превишението на допустимите прахови частици във въздуха е по време на месеците, в които има активно отопление. Е, нещата ще се променят когато селото бъде газифициярано. Кога ще стане това ни е трудно да кажем, но това което разбрахме от г-н В.Корчев, Мениджър “Обслужване на клиенти” в “Овергаз мрежи”АД е, че заявленията, които му предадохме са обработени, т.е. първата стъпка е минала, но карантината заради COVID-19 ще забави процеса. Ще следиме процеса и ще ви информираме своевременно.

Докато някои се концентрираха в работа по собствените си дворове други проявиха бизнес нюх и съзряха възможности за развитие. Ето по-долу едно копие (screen shot) на търговско съобщение от официалния на местната власт информационен Facebook profile “Мало Бучино”, който за съжаление е затворен за по-голямата част от жителите на селото, но за щастие винаги се намира някой който да изпрати инфо към нас, че то и ние сме клиенти.

Наистина малко късно, но все пак имаме, да кажем, информация “на ухо” ( по почитания от мен “агент” И.Тенев), че Здравния пункт-Библитека-Клуб на СДС (да ме извини уважавания от мен Р.Христов) – Селска “Механа” (според последния надпис) – сега Отново Магазин, ще предлага разнообразни хранителни стоки от първа необходимост на целокупното население на Мало Бучино. Желаем търговски успех на кмет И.Николова!

В изминалата седмица се оказа, че е минало пръскане срещу кърлежи, което е било обявено от местната власт в официалния Viber информационен канал “Мало Бучино”. Ние разбрахме с известно закъснение, защото и този канал е отворен само за част от населението, но за щастие добри хора ни информираха. Това е чудесно, че се пръска, но добра мярка е и поддържането на тревните площи – редовно ниско косене. Всъщност винаги има съседи, които не ги е грижа как им изглеждата дворовете, но за съжаление все още никой не иска да се възползва от законовите възможности това да се промени.

Както разбрахме е възникнала полемика между жители на селото и местната власт (администратор) трябва ли да имат свободен достъп всички в тези канали или не. “Не”-то, за съжаление обезсмисля тяхната “официалност” при положение, че важни съобщения не могат да бъдат видяни свободно от всички жители на селото.

В крайна сметка индиректно разбрахме, че е постигнато съгласие, че трябва всеки да може да бъде част от тези канали.

Индиректно, защото Viber създателите са включили опция да получаваш известие, когато те присъединят към някоя “обща” група. Е, много сме поласкани, получихме такова съобщение.

Други се отдадоха на разходки в околностите на селото, което не е било в противоречие на физическото дистанциране наложено от карантината и ни изпратиха снимки на прекрасни пейзажи, които ще публикуваме в следващите дни.

 

Прояви Инициатива! – #ОстаниСиВкъщи

 

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.