Прахови частици във въздуха в Мало Бучино

Прахови частици във въздуха в Мало Бучино
19.11.2020 Atanas Tassev

Днес е световен ден без тютюнев (цигарен дим) според страницата на МНЗ. Сега в изострената ситуация от COVID-19 пандемията и непрестанно увеличаващият се брой на белодробни усложнения става все по-важно какво дишаме. Въздухът не признава граници и неговата чистота от жизнено важно значение за всеки.

Какви са неговите показатели? Колко е чист? Откъде идват замърсителите? Това са важни въпроси, на които хората от целия свят искат да отговорят и да намерят подход за подобряване чистотата на въздуха.

Радващо е, че има жители на Мало Бучино, които следят измервателните станции на https://airbg.info/ и се интересуват какво се случва така да се каже в нашия двор. Това видяхме в официалния, на местната валаст, Viber селски информационен канал.

За нашите читатели и хората, които се интересуват от средата, която обитават ще кажем следното:

  • в Мало Бучино има три станции за измерване на фините прахови частици във въздуха
  • първата монтирана станция е на селския магазин на ул.Липа
  • втората станция е на кръстовището на ул.”Янтара” и “Родопи” във в.з.”Пладнище”
  • третата станция е във в.з.”Симоница”

И трите станции са регистрирани в сайта на airbg.info. В момента активни са само две – селският магазин и “Пладнище”. Третата станция се повреди при една гръмотевична буря и още не е възстановена. Станциите са свързани през Интернет с база данни, която е в Германия. Изобразяването на датчиците на началната страница на сайта malobuchino.org става като се взимат в реално време данните изпратени от тях до основната база данни. Така се изобразяват и на всички други сайтове, които публикуват такава информация.

Станциите мерят прахови частици с размери 10 и 2.5 микрометра, като последните са особено опасни защото преминават през дробовете и навлизат в тялото на човек.

Наличието на централизирана база данни дава възможност организаторите на тази световна мрежа за измерване чистотата на въздуха да правят различни математически обработки на данните и да проследяват тенденции.

За нас беше важно да поставим поне три станции в селото за да можем да реализираме триангулация и да можем да кажем макар и доста грубо каква е посоката на придвижване на замърсяванията на въздуха в нашия микрорайон. Поставянето на повече станции ще даде по-прецизна картина на това, което дишаме. Респективно да търсим решения как да подобрим средата на живот в този акспект.

Всеки който желае да “жертва” 80 лв. може да “осинови” станция. Ако наистина има такива желаещи и не знаят как да се случи това, могат да прочетат на страницата на airbg.info или да питат. Ще ги информираме и ще им помогнем особено във финалната фаза, когато станцията трябва а се сглоби и свърже с Мрежата. За да стане активна станцията и да се изобразява на световната карта трябва да бъде подписан договор и да бъде дарена на Фондация “Код: България”.

Можете да видите как изглежда един такъв договор на снимката в ляво.

Всеки който иска да види данни за по-дълъг период от време може да се обърне към следните интернет адреси да види графични дани:

Магазин:
https://www.madavi.de/sensor/graph.php?sensor=esp8266-16636224-bme280
https://www.madavi.de/sensor/graph.php?sensor=esp8266-16636224-sds011

ул. Янтра
https://www.madavi.de/sensor/graph.php?sensor=esp8266-2693183-bme280
https://www.madavi.de/sensor/graph.php?sensor=esp8266-2693183-sds011#l_year

През тази година се наблюдва райна тенденция на преместване на запрашен въздух от Магистралата през магазина към в.з. Пладнище. Ако си дадете труда да сравните визуално графиките на двата датчика ще видите отместването във времето на техните показания. Първо нарастват показанията на магазина, а след това на датчика на “Пладнище”.

Станциите имат възможност да мерят, температура, налягане и скорост на вятъра, но това не се изобразва пък иска малко допълнителни средства и усилия. При разговор със г-жа Станислава Цалова, разбрах, че който желае може да осинови по подобна схема и метеорологична станция. За нея може да ви разкажем някой друг път.

Прояви Инициатива!

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.