Проливни дъждове

Проливни дъждове
13.12.2021 Atanas Tassev

Гледам днес сутринта новините и в тях репортажи за попреляли реки, свлачища, отнесени пътища и т.н. За щастие Мало Бучино и вилните зони още ги няма там. Е, въпрос на време…

Миналата седмица валя и като резултат преля водосборната канавка по улица Родопи. Преля и на пътя Перник-София в района на селото.

Видяхме на живо как водата може да наводни дворовете и къщите на хората. Бързата намеса на Съмишленици на идеята да направим Мало Бучино привлекателно място за живеене минимизира щетите. И този път така да се каже минахме “на косъм”. Ами следващият?!

Практиката показа, че докато чакаме пселската власт да направи канализация, детски градини, мостове над реката, небостъргачи и т.н. има опасност да станем свидетели на неприятни събития предизвикани от природни феномени и глупост.

Скъпи Съмишленици, вилните зони стават все по-населени с постоянно живеещи хора. С общи усилия подобряваме пътната инфраструктура, но трябва да обърнем сериозно внимание на отводняването на вилните зони и селото. Изградената с усилията на живущите в зоните водосборна инфраструктура започва да не издържа. Нормално. Все повече хора отклоняват водите (повърхностни и не само) към канавките по ул.Родопи и Янтра. Резултатът е, че не може да мине всичката вода оттам. В крайна сметка тя прелива някъде. Все повече хора “премостват” канавките поставяйки доста смешни тръбички, през които не може да изтече водата в пикови моменти и като резултат  прелива.

Тези, които поддържат вече 20-тина години, обаче остават общо взето константно число, както и скромната сума, която събират за целта.

Съмишленици, Съседи, нека ако има знаещи хора във вилните зони да се обадят и направим някакво смислено решение на задаващия се проблем. Нека се включат повече хора в поддръжката на долната част на водосбора, защото там е най голяма опасността. Нека да увеличим фонда за поддръжка. Към момента събираме по 10 лв на месец от къща за текуща поддръжка и снегопочистване, но повечето от вас пропускат да си внесат сумата. Банковата сметка е написана в контактната форма на сайта.

Всички се ползват от инфраструктурата. Нека всички да се замислят, че има опасност да разрушим с бездействие част от постигнатото.

Всъщност да си в новините може и да си с нещо положително.

Прояви Инициатива!

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.