Първа среща с местната власт в 2020-та

Първа среща с местната власт в 2020-та
29.05.2020 Atanas Tassev

Пандемията от  COVID-19 позабави социалния и административния живот в света и в частност в село Мало Бучино, но не успя да го спре. Сега поотпочинали, всички ще се впуснат да решавата различни проблеми касаещи подобряването средата на живот на нашата малка общност.

Много приятно ни стана, когато получихме телефонно обаждане и любезна покана от страна на Кмет Николова да направим една координационна среща. В началото не схванахме, че срещата касае само мен, но с удоволствие приех.

На 22 май 2020 г., в кабинета на кмет Николова, разговаряхме на различни най-общи теми като по мое виждане достигнахме до единомислие във важността на следните неща:

 • важно е да продължим да изграждаме пътната инфраструктура, която е основополагаща за всичко останало
 • важно е да продължим да работим в посока информираност на населението, като кмет Николова спомена, че работи по това да има сайт на селската администрация, което адмирирам
 • кмет Николова ни похвали неявно, споменавайки, че сайта на ГС”ИМБ” има висок ранкинг даден от Google и излиза след Wickipedia на първа страница (top 10 results)
 • и двамата потвърдихме това, което си го знаем, че ще продължаваме да работим по документи, а не по слухове и клюки
 • говорихме за селското читалище, което се оказа, че го е имало дълго време. При кмет Николова има на съхранение един протокол от отчетно събрание на читалището – тя има желание да възстанови дейността му.
 • във връзка с останалата инфраструктура държа да заявя, че селската система за видеонаблюдение работи – публикувам една снимka, която тя любезно се съгласи да направя след като ми показа обхвата на камерите – работят шест камери в селото. Системата има възможност за разширение. Всеки, който иска да помогне да бъде разширен обхвата на системата е добре дошъл. Няма да казвам какво да направи, че има опасност да бъда разбран грешно. Използвам повода да се извиня отново на всички, които неволно засегнах в  моя публикация по повод на патронния празник на местния молтвен храм.
 • кометирахме част от встъпителните ми думи при учередяването на ГС”ИМБ”, които ще илюстрирам с пример за по-голяма яснота
  • Моята къща като материали (тухли, желязо, бетон, боя, и т.н.) има приблизително същата стойност като всяка една подобна къща в района на София. Цената за труда би могла малко да се разминава с подобните на нея като обем, качество и изпълнение, но не много.
  • Пазарната (продажбената) цена на моята къща ще е различна ако тя се намира в кв.”Лозенец” от това да се намира  кв.”Факултета”, примерно. Мисля, че е ясно защо.
  • Нека се погрижим за общите части (средата на живот във всички нейни аспекти, както е записано в учередителните документи на Сдружението) така, че в крайна сметка да вдигнем цените на нашите къщи т.е. всички да искат да живеят тук и да искат да купят, което впрочем се случва напоследък.
  • Е, всички, които споделят това виждане, което за съжаление не съм измислил аз, полагат усилия и настилат улици, копаят канавки, борят се за хубави дворове около тях, законност, ред и сигурност и т.н. и не проявяват нетърпимост към онези дето цапат,рушат и т.н., са добре дошли. Хубаво е, че стават все повече и повече нетърпящите. Ще пропусна да илюстрирам думите си със снимки от района и селото, като се надявам, че стана ясно за какво говоря.
 • завършихме с това, че ще продължим да работим в тази посока и аз оставих моето лично писмено виждане как да стане това. Сега очаквам да получа писмено контара виждане, след което да коментираме и да намерим консенсусна линия.

Ако случайно, нещо съм пропуснал или не съм разбрал от тази среща станала по Инициатива на кмет Николова, моля тя да ме поправи. Страниците на сайта са показали, че са отворени за всяко мнение, независимо, че се случва понякога да е изразено с не много елегантни думи и да не е подкрепено със сериозни аргументи.

Верни на традицията ще публикуваме без редакторска намеса всеки текст, който тя ни подаде.

Автор: Атанас Тасев

29 май 2020 г., Мало Бучино

Прояви Инициатива!

1 коментар

 1. Светослав Караджов 4 години преди

  Разгелеееее! Радвам се, че конструктивизма и разума надделяват над тъпотията и селската чест!!!
  Успех!

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.