Световен ден на околната среда

Световен ден на околната среда
05.06.2019 Atanas Tassev

През 1972 г. на сесия на Общото събрание на ООН проведено в Стокхолм, денят 5 юни е приет за Свтовен ден на околната среда. На този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първия международен договор за принципите на екологична защита на Земята.

В своята резолюция Общото събрание призовава държавите и организациите членуващи в ООН ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, потвърждаващи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.

Не само на този ден, но и на всички останали всеки трябва да прави възможното да намалява замърсяването на околната среда и особено въздуха! Обърнете внимание на елементите на околната среда – вода, почва и въздух. Може да избирате, къде да живеете и какво да пиете, но въздуха няма граници и не можете да спрете дори временно да дишате.

Съмишленици на Инициативата монтираха на стрехата на магазина за хранителни стоки, в началото на тази година, датчик за следене замърсяването на въздуха с фини прахови частици в с.Мало Бучино. Включихме го в мрежата на неправителствената организация  “Код България”  и сега всеки може да види неговите показания в реално време на картата на сайта www.airbg.info

За съжаление въздухът в село Мало Бучино е по-чист от този в София, но не толкова колкото бихме искали.

Днес  около 20:00 часа положението беше близо около  горната граница от 50 μgr/m3 както може да се уверите сами от следната снимка:

За съжаление все още не успяваме да разрешим въпроса с изобразяване в реално време показанията на датчика на сайта www.malobuchino.org, но ще се радваме ако има съмишленици да ни съдействат да разрешим този проблем.

За всеки случай ви припомняме статията ” Фините прахови частици в…очите (ни)”, където  може да виждате натрупаните данни от даттчика на посочените в нея линкове.

Във всеки случай ситуацията с фините прахови частици с размер  2.5 μm за последното денонощие (вчера 18:00 до днес почти 18:00 часа) днес беше следната:

Всеки, който иска да си инсталира такава станция може да се обърне за указания към www.airbg.info

Прояви Инициатива!

 

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.