Селските медии по време на пандемия

Селските медии по време на пандемия
10.05.2020 Atanas Tassev

Извънредното положение свързано с COVID-19 пандемията доведе до неочаквани изблици на откровения в “официалните” селски електронни комуникационни канали на Мало Бучино. За щастие или нещастие независимо, че официално сме изключени от Админите на “официалните” комуникационни канали, получаваме много инфо какво се случва и какво се пише в тях. Даже и от най-затворени групи загрижени за “обединението” на малката ни селска общност.

Логично е като правим такъв преглед да започнем от себе си.

И така. Първата работа първо! Във връзка с публикациите ни за пушещите комини във вилна зона “Симоница” получихме следния коментар от г-жа Велинова:”Интересно ми е на Пирин 39 какво горят. А и на някой други улици във в.з Пладнище и Симоница. Очаквам Вашия бърз отговор за да сезираме нужните инстанции!!!” (запазваме правописа)

Понеже е посочен конкретен адрес си дадохме труда да проверим. Е, не успяхме бързо, но по-добре късно отколкото никога.

Г-жо Велинова, оказа се, че на посочения от Вас адрес има монтиран  резервоар за газ пропан-бутан, газово котле и газов бойлер. Всичко е направено с нужните сертификати. За всеки случай направихме и няколко снимки с любезното разрешение на домакините.

Ами това е! Сега е Ваш ред, като основател, председател и член на всичко в селото и наоколо, Вие да покажете какво горят в онази къща от “Симоница” и “да сезирате нужните инстанции”, щото като гледаме какво излиза от комина май не горят пропан-бутан. Надяваме се да се случи някога. Е, хората чакат…

Ljubliana Ognjanova помоли да я присъединя към личния ми Facebook профил. Любляна, направих го, но странно защо не приемате поканата. Най-вероятно не Ви харесват хората,  с които другарувам. Но пък ще можете да виждате личните ми снимки, които станаха чудесен повод за Админите на селския Viber да ме отстранят. Очаквам потвърждението Ви във Facebook!

Наистина интересно решение на Админите. Аз публикувах една снимка, лична, но с идеята да разкажа какво се крие зад или около нея и като отговор на публикувана снимка на наш съселянин, който неясно защо се е снимал (лична снимка) пред това, което изтича по улицата от отходната тръба/шахта на неговата къща. От тази тръба/шахта , която той показва, изтичат САМО неговите отпадни продукти и ничии други.

И стана малко като във вица дето Директора на училището попитал Иванчо защо се мотае по коридорите, а не е в час, а той замислено отговорил:” Животът е странно нещо, г-н Директор, аз пръцнах без да искам в час и Госпожата ме изгони навън да дишам чист въздух, а всички други останаха да го дишат в класната стая.”

А, за радетелите дето се грижат за опазването на личните данни само да кажа, че когато един селски Viber chat е обявен от местната власт за официален, то и всичко публикувано в него е официално. След като нещо се е появило там то е публично и е закрепено, така да се каже “съвсем законово” и всеки си носи отговорността за публикуването. Ще пропусна странните обяснения на Админите, че е нарушено някакво правило от някого и това е мотива да бъде изключен. То не че има правила в тези канали…, но оценяваме по достойнство взетото управленско решение от Админите.

Все пак има нещо много положително  в този период. Появи се местен поетичен талант. Когато получих първия “screen shot” на нечий поетичен изблик в селския “официален” на местната власт Facebook profile “Мало Бучино” се зарадвах, че някой най-сетне си е спомнил, че е имало читалище в селото… От скромност авторът е пропуснал да напише името си, но да не търсим кусури.

Верни на традицията го публикуваме без притеснения и съкращения, като молим да ни извините за читаемостта на текста, но не разполагаме с друго. Всъщност много от нашите читатели, са го видели и са оценили качествата на текста. За съжаление Админите на официалния Facebook profile “Мало Бучино” много бързо го изтриха, по неясни за нас причини, но ако някой има запазено screen shot-че да го прати, че не се чувстваме удобно да пишем на Mr.M.E.Zuckerberg да ни съдейства да прегледаме текста и коментарите.

Появи се и друг “поетичен къс”, както казва поета Трендафил Акациев, в един от Viber каналите в селото. Не смеем да се произнесем дали е от същия автор или от друг, защото не сме експерти в областта, но считаме, че е редно да получи гласност.

Звучи страхотно! Нали?!

Малко е в стилистиката на едно отминало време, но все пак всеки има право на виждане. Пък и ние смятаме, че трябва да дадем възможност на таланта да получи публичност. Разбираме, че отново от скромност не е написал името си, но уважаваме правото на всеки да вземе решение какво да пише и какво не.

Не е възможно да публикуваме всичко, което ни изпращате и ще ни извините ако сме пропуснали нещо значимо по ваше виждане. При възможност и време ще публикуваме пак и още!

На финала бихме искали да завършим с нещо положително и да кажем, че следващите дни ще измият улиците в село Мало Бучино с вода. Не само, защото от инспектората четат публикациите в селските информационни канали, но и заради пандемията от COVID-19.

Стойте си в къщи! Спазвайте физическа дистанция!

Бъдете здрави!

 

Прояви Инициатива!

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.