За боклука
14.08.2018 Atanas Tassev

Според Wikipedia боклукът е “ненужен, неизползваем или нежелан материал” и е “естествен продукт на много дейности и производства”.

Според българското законодателство има различни видове боклук, като на първо място е поставен битовият.  Той се явява естествен резултат от човешкия живот и нормално се получава там където живеят хората – в населениете места от всякакъв тип. Поради факта, че носи определени опасностти за човешкото здраве, когато се натрупа в големи количества, човешкото общество е организирало неговото извозване и обработка извън местата, които населява.

Боклук от 13.08.18

Финансирането на процеса на извозване и обработка става през данъците и е възприет принципа да се остойностява на базата на данъчната оценка на притежавания имот в населеното място. Т.е. живееш/ не живееш (правиш/не правиш боклук) плащаш сметоизвозване и обработка. Не е наша грижа да коментирам дали е правилно или не. Това, което искаме да кажа е, че от известно време кофите/контейнерите за боклук преливат в нашата малка общност – село Мало Бучино. Естествения резултат на това е видим на снимката.

Вчера и днес ползвахме автобуса до града и станахме неволен свидетел на спонтанни гневни изблици на някои наши съграждани по повод на законно избрана местна администрация от всякакъв калибър и техни роднини ако ме разбирате правилно.

Ние си дадохме труда и в една пролука на натовареното ни служебно ежедневие позвънихме на г-н Н.Неделков от “Инспектората” на СО район “Овча купел” да разберем какво се случва, щото не обичаме да попържаме с нужда или без.

Независимо, че г-н Неделков се оказа в отпуск, разбрахме, че е минал в началото на деня през Мало Бучино и е видял какво се случва.

Боклук от 14.08.18

Тутакси се е свързал с съответната отговорна фирма и е разпоредил незабавно извозване. Към часа, в който водихме този разговор (13:36 ) той ни увери, че в момента тече извозване на сметта. За съжаление той не беше изяснил каква е причината за неизвозване на отпадъците и изрази съжаление, че не може да ни информира.

Прибирайки се след работния си ден просто хвърлихме едно око на контейнера на пресечката на ул Пирин и Искър и видяхме следното:

Боклук на ул.Пирин от 14.08.18

Естествено темата е обширна и важна, но най-важното е да живеем нормално. Ние имаме за цел да подобрим средата на живот във всеки един аспект и част от това е: да е чисто и подредено. Понеже не ни е възможно да дублираме функциите на местната власт и да “огреем” навред, насърчаваме вашата активност – пращайте снимки от състоянието на вашата улица и бъдете активни в промяната. Ако желаете можете да коментирате или директно да пишете на страницата и знайте – ОТ ВАС ЗАВИСИ НЕЩАТА ДА СА ТАКА КАКТО ТРЯБВА!

 

 

 

 

 

 

 

2 Коментара

 1. Иван Младенов 6 години преди

  Здравейте,
  миналата седмица положението на ул.Пирин беше същото та даже и по зле. На 09.08 ситринта подадох сигнал на https://call.sofia.bg, незнам дали заради него или по друга причина, но вечерта кофите бяха изпразнени и боклуците около тях събрани. Дори и да не е бил сигнала ми, причината за почистването мисля, че е добре всеки, който види нещо нередно да го подаде на този сайт. За да го има, значи все някой следи за сигналите подавани там. Поздрави и хубава вечер

  • Автор
   Atanas Tassev 6 години преди

   Благодаря за инфото, Иване! Да! Прав си! ОТ НАС ЗАВИСИ ДА ЖИВЕЕМ НОРМАЛНО!

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.