“Мръсен въздух” в селския официален Viber канал

“Мръсен въздух” в селския официален Viber канал
17.11.2020 Atanas Tassev

Няма как да не отбележим важни публикации в селските официални и други не толкова информационни канали, защото те касаят цялата наша малка и сплотена общност. Друга особеност, която някои от тях притежават, която ни кара периодически да правим преглед на написаното там е, че не всеки може да стане “читател”, независимо от претенциите им, че са на всички или за всички. Но това са “бели кахъри” и не виждаме смисъл да ви занимаваме.

Две много интересни новини бяха публикувани в неофициалния Facebook профил с.Мало Бучино или повече познат под името “Кокошките”.

Първата е супер важна и е отчет на кмета на район “Овча купел”, г-н А.Стефанов. Комплименти за скъсаните обувки на кмет Стефанов из улиците на квартал “Овча купел”! Бихме искали да знае, че в района има  Суходол и Мало Бучино. Все пак на едно от почти трите места дето се споменава село Мало Бучино се касае за насипване с асфалтова фрезовка на улица.

“С фрезован асфалт и емулсия създадохме решение за временно обслужване на улици трети и четвърти клас в кв. Горна баня, в.з. Горна баня, в.з. Люлин, в.з. на с. Мало Бучино.”

Ми то това си го правим ние последните 20 г. … При това имахме удоволствието да си настелем улиците при конкретни обещания на предишния Кмет на СО район “Овча купел”, че ще асфалтират някои от тях по определена последователност на база обслужвани най-голям брой жители (има и други критерии, но питайте селската власт).  Селските майтапчии, събират пари да му купят обувки за да може да дойде до село Мало Бучино и поне да участва в сесия на Обществения съвет (официален/неофициален), който бе създаден с негова широка подкрепа и лично присъствие.

Други пуснаха вица, че си представят как кмет Николова с вдигнати крака на бюрото дава  на избирателите си отчет…Но това с отчтите е друга тема…

Друга супер интересна новина публикувана в “Кокошките” е, че кмет А.Стефанов иска да стане депутат. Ами нека да стане! Защо да не стане? Какво му е? Поне ще има възможност да си купува обувки или поне да не ги къса от ходене пеша. То не, че сега няма служебен автомобил.

Ще се радваме да изпълни поне една от останалите точки касаещи село Мало Бучино, вписани в неговата програма и сега споменати в отчета.

  • автобус №56 да стига до метростанция “Овча купел”
  • ПУП на с.Мало Бучино

Ние ще организираме среща с него, на която ще настояваме за редакция на неговото обещание и то да стане: “Метрото да стига до автобус №56!”

Все пак ни харесва по-мащабното мислене и с предложения текст отваряме възможност метрото да продължи през Мало Бучино, Банкя до Обеля с връзка на Люлин. Всъщност е въпрос на време и това да се случи, като се замисли човек…

Що касае въпросния ПУП (Подробен Устройствен План) на селото, то както отбеляза г-н Драганчев в коментара към отчета, той  е също преходен от предишен кмет.  За да не сме голословни подаваме жокер на селската власт и публикуваме едно копие от писъмце към главния архитект на София, което неясно защо не беше оповестено и който трябва в нашето село не си мръдна нищо това да се случи. (Не коментираме частни случаи като ще направим ПУП на едно парче от Демокрация, примерно.)

За съжаление ние не успяхме да придвижим процедурата по ред причини и най-вече поради глупостта да вярваме, че някой от местната влсат го интересува какво се случва със селото и вилните зони около него. Но за това друг път.

Във всеки случай отново декларираме, че сме готови да работим съвместно с кмет Стефанов това да се случи, защото е прелюдия към всичко по-нататък. Например няма как да бъде проектирана канализация на селото и вилните зони ако няма подложка за проектантите на същата (кой разбрал разбрал).

Друг важен информационен канал е официалният, Facebook profile на селската власт “Мало Бучино“.

Последната публикация, до която ние имаме достъп е от 25 август тази година. очевидно нищо не се случва и няма ама никакви новини за селото.

Значително по-интересен е официалният, на селската власт, Viber канал “Мало Бучино” и той закичен гордо със селския герб.

Има публикация от селския кмет лично, за това че ако някой има нужда от помощ да се свърже с властта и ще получи такава. Приветстваме това да се случва. В тази ситуация на пандемия има главно възрастни хора нуждаещи се от помощ.  От това съобщение разбираме, че услугата се организира от Район “Овча купел”. Записан е и телефонния номер на кмета.

Непосредствено след анонса на кмет Николова има въпрос на г-жа Ц.Петкова за показанията на станциите за измерване на прахови частици в селото. Основателен въпрос.

Даваме отговор: Не са добри показанията, г-жо Петкова. Наблюдаваме ги тази година с интерес и виждаме някои характерни особености на движение на праховите частици особено тези с размер 2.5 микрометра. Ако толкова искате, можете да виждате показанията на станциите на страницата на неофициалния сайт на село Мало Бучино – malobuchino.org

Непосредствено след зададения въпрос има публикувана снимка от г-жа Петкова на къща, от която като че ли излиза и се стеле пушек. Похвално! Трябва да знаем кои са източниците. За съжаление не посочвате къде се намира сградата, чиято снимка публикувате. Разбрахме, че този дим има доста сериозен обхват понеже получихме и други снимки, една от които публикуваме (в ляво).

Г-жо Петкова, ние даваме възможност за коментар на всички, които искат да изяснят истината. Добре би било да се вижда и комина на къщата откъдето излиза дима за да може поне малко да ви повярват, защото получихме коментар: “Не съм сигурна на кого е, както и не съм сигурна, че това е пушек. Иначе щеше да е сниман и комина.”

Ще ни извините г-жо Петкова, но просто обичаме да питаме и да си проверяваме източниците. Иначе за всички, които се интересуват от датчиците за измерване на запрашеността ще публикуваме отделна статия за да внесем яснота и разсеем съмнения ако има.

Да продължим нататък из официалната, на селската власт, Viber група “Мало Бучино”. Е, всеки коментар е излишен по снимката вдясно. “Мръсен въздух” полъхва от този официален комуникационен канал.

На официалната страница на местната власт в Мало Бучино, силно и пламенно подкрепена от г-н К.Контрера по време на местните избори през 2019 г.,  от г-н Стефанов – сега кмет на СО район “Овча купел” и г-н Чичков заместник кмет на същия, от вчера стои некролог на Хитлер.

Това става във времето, когато целия свят отбеляза годишнината от “Кристалната нощ” и погрома над евреите в Германия, като подчерта, че не трябва никога повече да допуснем фашизъм.

Потресаващо е! Отгоре на всичко администратора на всички администратори, член на всякакви комитети и съвети към местната власт е в списъка на прочелите го. ( Viber дава тази възможност, при това може да се види и времето, кога е станало това)

Г-жо Велинова, като знаем как ревностно изтривате членове на нашата общност от официалната Viber група на местната власт, направо се чудим какво да ви посъветваме, като гледаме как благосклонно се отнасяте към подобни фриволни призиви за изселване на хора от селото, обидни обръщения и коментари, а сега и на откровени антисемитски публикации в администрирания от вас и селската власт Viber  група.   Питаме, на кого правите услуга с бездействието си?

Г-жо Велинова, за нещастие твърде много хора са видели поста и вероятно са си направили архив. За нещастие Мрежата помни ужасно много и дълго.  На местната власт и на Вас е отговорността да администрирате групата!

Събирайте се с ОС и местната власт и решавайте как да излезете от ситуацията, че е въпрос на време “мръсния въздух” да се усети не само в нашето село!

Прояви Инициатива!

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.