Читалище в село Мало Бучино

Читалище в село Мало Бучино
18.07.2019 Atanas Tassev

Преди известно време в неформален разговор, З.Петков сподели, че има желание и настроение за възстановяване на читалищната дейност в село Мало Бучино и дори построяване на читалище. Това многоо ни хареса и го подкрепяме безусловно. Естествено това няма как да стане с усилията на един човек. След проведени разговори с жители на село Мало Бучино постепенно започнаха да излизат интересни факти.

Читалището е носело името на поета Христо Смирненски. Създадено е през далечната 1974 година от будни жители на село Мало Бучино. През 1975 година провежда първото годишно отчетно-изборно събрание, на което присъстват 28 члена. Председател на събранието е бил избран Найден Владимиров. След изказвания събранието е завършило с избор на Управителен и контролен съвет в състав: Стела Максимова, Тодор Лефтеров, Николай Младенов, Антоанета Игнатова и Кирил Владов. За съжаление, от протокола с факсимилие, на който се сдобихме благодарение на З.Петков, не става ясно, кой с какви функции е в Управителния съвет. За Контролен съвет са избрани Александър Лазаров, Петър Лефтеров и Стефка Ефтимова.

Надяваме се изброените по-горе хора са все още между нас и могат да разкажат кое как е било и да помогнат с опит да възстановим тази благородна кауза. Нека всеки, който познава споменатите хора да подаде инфо за тях и възможността да запазим спомена. Надяваме се тези хора да са съхранили още документи, които с радост ще цифровизираме и ще запазим в паметта за село Мало Бучино.

Верни на традицията публикуваме и факсимилието от протокола на събранието.

Моля, “кликнете” върху снимката за да я увеличите и прочетете текста!

Имаме инфо че съществува отредено УПИ за построяване сграда, което е скъпо начинание и не можем да си го позволим в момента, но кой знае, с обединени усилия може и това да се случи един ден.

Всъщност за да се случи първо трябва да възстановим читалището като юридическо лице, за което е нужна подкрепата на всички будни Мало Бучински жители за това начинание. Ще се радваме на вашата подкрепа! Пишете ни!

Прояви Инициатива!

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.