Извънредно положение в Мало Бучино заради корона вируса

Извънредно положение в Мало Бучино заради корона вируса
17.03.2020 Atanas Tassev

На 13 март 2020 г. беше обявено извънредно положение заради световната пандемия на корона вируса. Всички медии достатъчно нашироко информираха за мерките, които се взимат в рамките на страната, а представителите на местната власт сведоха до знанието на населението, че затварят кметствата и обявиха някои специфични локални мерки за справяне със ситуацията в различни нейни аспекти.

Министър председателят напомни в парламента, че чл.355 от Наказателния кодекс регламентира наказанието за всеки, който наруши наредба, издадена против разпространението или появяването на заразна болест, а именно, при извършено деяние по време на епидемия причиняваща смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.

За щастие към момента няма случаи на заразени с корона вирус от Мало Бучино и района, но това не пречи да припомним важните неща за предпазване от заразяване, отчитайки местната специфика.

  • по възможност си стойте у дома и излизайте само при неотложна необходимост
  • при излизане носете маска и ръкавици ако има вероятност да се срещнете от близо с други хора, като маската трябва да покрива носа и устата изцяло
  • при среща с други хора уважавайте личното им пространство като спазвате дистанция от поне два метра – особено важно е това за местния магазин, когато отивате да закупите храна
  • когато кашляте или кихате покривайте носа и устата си с еднокртна салфетка или го правете в лакътната свивка на ръката си
  • не плюйте на обществени места
  • мийте често ръцете си в продължение на поне 20 секунди с топла вода и сапун или използвайте дезифектант
  • избягвайте да докосвате лицето си ако сте навън, независимо дали носите или не ръкавици, преди да сте си измили внимателно ръцете
  • използвайте за хранене топлинно обработени продукти
  • проветрявайте често помещенията, които обитавате
  • проветрявайте се и вие лично излизайки навън на слънце – за щастие дворовете ни позволяват това и не се притеснявайте да извършвате лека физическа работа по тяхното почистване, защото наблюденията ни показват, че на много места има такава нужда – поне да има и нещо положително за селото от създалата се ситуация

При пазаруване в местния магазн:

  • Внимателно премислете какво ви е нужно преди да отидете до местния магазин. Това ще позволи да бъдете по малко време в контакт с обслужващите ви. Важно е за тях и за нас!
  • При образуване на опашка се подреждайте един след друг в линия, на подходящо разстояние от около 2 м, а не се групирайте пред вратата на магазина.
  • Влизайте по двама (което за щастие се контролира от персонала на магазина) и преди да вземете нещо, внимателно премислете дали е нужното ви. Така ще избегнем опасност от предаване на вируса посредством опаковките на стоките, които пипате без нужда.
  • Пазарувайте само необходимото ви в неголеми количества, което ще позволи на повече хора да получат стоки, поради естествените складови ограничения на местния магазин.

За онези, които не могат сами да си напазаруват хранителни продукти и лекарства:

  • СО публикува телефони за доставка на храна и лекарства. Използвайте ги особено за лекарства, понеже в селото няма Медицински пункт, респективно аптека.
  • огледайте се за възрастни съседи, на които е нужно да се окаже помощ в това трудно време

Разпечатете листовката и я раздайте на вашите съседи, които не разполагат с електронни средства за информация или не са включени в селските официални информационни канали като получаващи такава.

Печатим файл(pdf) на листовката може да изтеглите  от следния линк: Prevention from [COVID-19]_A4 cmyk.

Ако има желание и воля от страна на жителите на село Мало Бучино, може пазаруването да става практически без да влизаме в магазина. Това ще създаде натоварване на персонала, но ще е още едно ниво на защита на всички срещу разпространението на вируса. Времето е относително топло и не е проблем да изчакваме покупките си на вратата.

 

Прояви Инициатива!

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.