“Сами срещу крадците”

“Сами срещу крадците”
04.04.2018 Atanas Tassev

Позволяваме си да взаимствам това заглавие от репортажа на NOVA телевизия направен от Вероника Димитрова (на снимката) и да представим линк към видеото тук, за да моогат да го намерят лесно и видят всички, които са го пропуснали в ранния час на 3 април 2018 г.

Изгледахте ли го?! Не сте особено изненадани вероятно, понеже горе-долу веднъж седмично биваше разбивана и ограбвана някоя къща в последните четири-пет месеца.

Този тормоз, влошава качеството на живот на всички от селото и вилните зони. Да се прибереш в къщата си и да не знаеш какво ще завариш е доста фрустриращо. Пост стреса след като са те ограбили да прибереш по шкафове и гардероби всичко разхвърляно по пода е още по-голям. Не го пожелажам на никого.

Ние няма да правя анализ на типа крадци, на броя кражби, на откраднатите веши и т.н. понеже не ни е работа. Има си органи за целта, ако изобщо потърпевшите са им се обадили да дойдат да регистрират поредната кражба. Ние ще споделим какво мисля по въпроса и което касае главно нас живущите в района и което можем да постигнем без особени усилия.

Никой не знае колко човека живеят в селото и вилните зони. По официална статистика сме няколко пъти по-малко от реално живущите. Това се отразява практически на всичко. Примерно как да сметнеш колко боклук се изхвърля като не знаеш колко човека изхвърлят?!?! Как да кажеш колко се амортизира пътя като не знаеш колко човека минават с автомобили по него?!?!? и т.н. Хора, има закон за регистрацията и някой (знам кой) трябва да  извади на светло живущите в района! Мога да предложа законанен начин как да го направим.

Всяка сграда съгласно закона за етажната собственост има Домоуправител, Управителен съвет и т.н., които се грижат за етажната собственост. Тези управителни органи се избират от собствениците, подчертавам собствениците, на имоти (обърнете внимание на “собствениците”). Колко голяма “сграда” е с.Мало Бучино и вилните зони около него?!?! Защо собствениците на имоти не си направят “Етажна собственост” и да се грижат за имота си, респективно за качеството на живота си лично, с право на глас?!?! Последното зависи само от Собствениците. Когато средата на живот е калпава – няма улици, осветление, канализация и т.н. и цената на моя имот е калпава. Аз не искам цената на моя имот да е ниска!

Разхождайки се по улиците виждаме всеки е взел някакви мерки да си подобри качеството на живот в двора и къщата. Тревичка, цветя, дървета, гараж и т.н. По отношение на кражбите си е сложил ограда, врата дето се заключва, някои имат даже решетки. Нека сега се обединим да си “заключим” и улиците. Видео наблюдение, контрол кой живее и минава, кой руши и не пази и т.н.

Ние споделяме само личното си мнение. Нека всеки който иска да сподели своето виждане да ми пише. Ще получи права да пише статии директно в единствената селска “информационна система” за случващото ни се!

 

 

3 Коментара

  1. Гого 6 години преди

    Крайно време е Мало Бучинци да се събудят!
    Ще стоите и ще чакате ли бе Хора?!

  2. генерал 6 години преди

    Малко коментар от отчетното събиране / понеже за събрание не се появиха достатъчно хора/ на Сдружението. Дойдоха живущи и от селото / защото все още някой ни дели на “селото” и “виладжии.”./
    Надали някой се съмнява в целите на Сдружението! И не бива. Мога да дам примери на по-малки населени места, където има повече от едно сдружение или подобна организация. Ами това е начина да се организират хората и да кандидатстват пред различни инстанции. Не трябва да се бъркат кметските задължения – те са по-различни и ограничени. Просто искаме повече за хората от това населено място! От отчета на Сдружението се видя , че са направени доста срещи на различни нива и има успех и ще продължава да има. Включени са достатъчно експертни хора. Всеки който пожелае да помогне – добре дошъл. Какво прави обаче впечатление ? Изказват се хора, които не са дали една стотинка за функциониране на Сдружението и питат защо не им е почистено от сняг, табелки да им се сложат, боклука, улиците, полиция денонощно и пр. и пр.!!! Това са инфраструктурни въпроси с дебело финансиране и Сдружението само може да помогнне с поставяннето им на различни нива. Не били уведомени за събранието и пр. и пр. лъхащи на стар социализъм коментари. Доколкото разбрах , в миналото жителите на селото са се регистрирали в София, заради жителството. Сега са възрастни и не се пререгистрират в М.Бучино. Това е една от причините да ни броят за пренебрежително малко живущи. А от там идва и отговорът – “Абе за 500 души – Вие какво искате да се направи.”….. Радващо е че има малки деца, младежи, организации от типа на клуба “Оф роуд” , танцовия състав, пенсионерите да не се събират само на 8-ми март! Живот кипи не само през лятото! Регистрирайте се в М.Бучино, независимо, че работния Ви ден преминава другаде. Тук дишаме чистия въздух , работим по градинките и почиваме. Така ще станем 1500 жители /колкото сме си и сега /. Субсидията ще бъде по-голяма. Да се помогне на Кмета и Сдружението за общата цел! Нищо не е задължително, но е желателно и въпрос на възможности.

    • Автор
      Atanas Tassev 6 години преди

      Прав си както обикновено г-н Генерал! За чистия въздух не можем да направим много освен да сложим поне една станция за следене на праховите частици. Подкарали сме го и ще стане! Въпрос на дни. Ще се постараем да кача на сайта и данните за да може всеки да ги вижда.
      Иначе има експерти и можещи, които за щастие се включват и помагат с каквото могат.
      Е, има и много сеирджии …но това не ни притеснява, както знаеш.

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.