Обичам те село Мало Бучино!

Обичам те село Мало Бучино!
18.03.2020 Atanas Tassev

Вчера вечерта получихме текст и снимки на електронната поща, които с най-голямо удоволствие публикуваме без редакторска намеса, както следва:

 

Бих искала да ви разкажа нещо!

Всеки знае, че когато обича нещо или някого, то е най- хубавото НЕЩО на Света!

Най- доброто, красиво и умно дете на планетата е собственото такова, най – малкото, защото е ” собственото” и защото него обичаш най- най- много!

Най- красивият човек е този, в когото си влюбен, защото го обичаш до полуда!

Най- добрите хора са приятелите!

Е, така се случи и с мен и моето Мало Бучино!

То е първото мое ВСИЧКО! От тук тръгва живота ми, премина детството ми, а знае ли човек, може би и тук ще бъде завършека на живота ми!?

Нека Ви разкажа за моето прекрасно Мало Бучино .

Това е едно мъничко селце, сгушено в прегръдките на Люлин Планина, което за мен е Божи дар. Колко ли Господ е обичал това място, та го е дарил толкова!?

Тук птичките пеят различна, прекрасна и нечувана на друго място песен!

Слънцето някак по-особено грее!

Водата, о тя е най-резливата, бистра и вкусна от всички, които съм опитвала!

Въздухът, този без който не можем повече от няколко секунди, най- чистия и лековит !

Доказани дори са неговите лековити въздействия върху хронично болни хора от астма, сърце и ред други заболявания.

Природата, гората! О, каква гора! Някой ще каже:

“Е, гора, какво толкова? “

Да, но това е моята, вашата, нашата гора! Някога, не чак толкова отдавна беше  пълна с дивеч. Толкова много, че понякога слизаше долу в селото! Като казах дивеч, имаше и ловци. Те си имаха дружинка и едно любимо местенце, където сядаха да отморят след лов и да „разтеглят“ ловджийските си подвизи.

Приказки, разкази, накрая печена мръвчица и те така се създаде “Данчова чешма”. Да,  Данчова, защото през 80- те години Данчо от Горната махала взе, че сътвори тази чешмичка, която и до ден днешен ни сбира и дарява с ” животворна” водичка.

През 1989-1990 г. там се организираше и събора на селото. Изгради се сцена, правеше се декор, идваха артисти, които даряваха на хората прекрасни емоции и незабравими спомени.

Да Ви разкажа и за язовира. Всички деца в селцето чакахме с нетърпение да се стопли времето, че да идем да поплуваме. Това за нас беше нещо като нашето малко ” моренце”

Като споменах язовира, знаете ли ,че от него нагоре, като започнете да качвате планината и потърсите пътеката към хижа ” Люлин”, може да се натъкнете на едни прекрасни ” малки гъбки”

Там, до рекичката на разклонението за Бонсови Поляни , се намират няколко параклисчета, които между дърветата приличат наистина на печурки.

Всеки отишъл е добре дошъл! Отворени са винаги. Има хора, за съжаление не знам кои са, които оставят свещи, за да може всеки, който поиска да си запали. Има и чешма, с изграден малък вир, където може да си охладиш нещо от раницата, може да си направиш софра , тъй като отново ловците са се погрижили да има огнище за мръвчици маса с пейки за похапване и отмора.

Красиво е Мало Бучино! Красят го и поляните, които на пролет са като пухкав килим, аранжиран с професионалните  дизайнерски решения на Сътворителят, а именно иглики, минзухари, кукуряци и какво ли още не.

Прояви Инициатива!

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.