Сметосъбиране
22.08.2017 Atanas Tassev

В последня месец, премахването на контейнера за боклук, който стоеше на ъгъла на ул.”Тих кът” и продължението на ул.”Янтра” е на път да ни върне във времето, когато всеки изхвърляше битови отпадъци където намери за добре. Все си мислехме, че този въпрос е урегулиран и няма да се появят нови сметища в землището на селото. Положихме доста усилия да променим навиците на относително постоянно живеещите във вилна зона “Пладнище” да престанат да си изхвърлят боклука на ливадата на края на улица “Родопи” и последните години там се събират само растителни отпадъци.  Сега отново започват да се появяват полиетиленови торбички с боклук поради премахването на контейнера за смет.

Проведохме разговори с кмет Николова и през юли получихме уверение, че ще постави контейнер на същото кръстовище, но от страната на общинската мера, така че да е удобно за всички ползващи връзката през улица “Янтра” с вилна зона “Пладнище” да си изхвърлят боклука. По една или друга причина това не се случи и полека лека започва да става видима липсата на съд за отпадъци.

Уверени сме, че всички желаем да живеем в чиста среда и да имаме персонални съдове за смет, като да плащаме на база изхвърлено количество, но това към момента е невъзможно. Единственото възможно решение е общи съдове за смет и плащане съгласно утвърдените тарифи на общината и консенсусно решение къде да стоят тези съдове.

В противен случа ще започнем да живеем като на снимката по-долу.

Снимката е от днес 22 август 2017 г.

8 Коментара

 1. Кръстанова 7 години преди

  И така както гледам на снимката ,а и мястото е известно има три кофи за разделно събиране на отпадъци, защо не се използват? Това не е ли признак на липса на възпитание на живущите.Ами да си рапределят боклука и да го изхвърлят в трите кофи- хартия, метал, стъкло.Всъшност преди два дена едната жълта кофа беше съборена ,а и сега до кофите освен найлоновите торби пълни с боклук има и потрошено стъкло от кола.Мисля, че липсата на възпитание е причината за такова съществуване – намирамче и 10 кофи няма да променят нещата, всъшност единственото решение пред всяка къща кофа и ако е разпилян боклука да си го метат и събират.Аз имам три компоста в тях събирам всичката разстителност и зеленчукови отпадъци, с местните отпадъци храня кучето.Хартиите използвам за подпалка на камината.

  • Автор
   Atanas Tassev 7 години преди

   Както обикновено сте права, г-жо Кръстанова!
   Моля, дайте предложение как да решим въпроса! Какво да правят хората, които живеят във вилните зони и трябва някъде да си изхвърлят отпадъците? Защо изчезна контейнера след повече от една година безпроблемно стоене на мястото, на което беше? Кой се разпореди да го преместят? Къде се намира в момента? Вие лично искахте и втори контейнер на същото това място.
   Вие конкретно какво ще направите?

   • Кръстанова 7 години преди

    г-н Тасев, смятам че правилно съм написала по горе пред всяка къща кофа дали е вилна зона, село няма значение.Говорих с кметицата, да ви се качат кофи при вас и да се обслужвате, но да си плащате такса смет .Не смятам, че кочината, която се получи при нас , ненаправена от нас следва да съществува. Всеки да си прибира боклука и да си почиства около кофат,а ако има разпилян такъв.По отношение за таксата поддържам да се плаща такса колкото сме изхвърлили и за това настоявам години на ред.Предложих както е в други държави да си съхранявам боклука в торба и да си залепвам марка,след това да изхвърлям.Помислете по моето предложение.Но не знам какво ще правим с тези които изхвърлят и в канавките.Вие какво мислите.Бях ви сигнализирала за един индивид с черно пежо-изхвърли си боклука в канавката, но не можах да го настигна, всъшност вие го знаете.Не се получи реакция от ваша страна

    • Кръстанова 7 години преди

     И още нещо г-н Тасев не коментирате наличните три кофи за разделно сметоотделяне.Има ли кофи, да има на спирката.За какво спориме не разбирам, или трябва да се регламентира безразборното хвърляне извън кофите …..

     • Атанас Тасев 7 години преди

      Аз не споря с Вас! Така и започва моя текст: “Както обикновено сте права …”
      Моля Ви, четете внимателно!
      Нямам идея пред кого сте направила предложение, но едно е сигурно – не сте единствената, която иска да има сметосъбиране и да се плаща кореспондиращо на количеството.
      А дотогава? Кофата къде ще стои?

 2. Кръстанова 7 години преди

  Пред вашата врата, но не и пред моята такъв е редът.

 3. Кръстанова 7 години преди

  За сведение г-н Тасев вместо ние двамата да си пишеме , има решение на Констатионния съд 2014 г , че Общините неправомерно начисляват такса смет върху данъчната оценка на имота.Не разбирам как законът е валиден и се отнася до българския народ, а Общините не спазват закона.Много било трудно да се избере каква да е схемата за боклука- вече 3 години.Тук трябва да се наблегне.Ако имате необходимите контакти да се реши проблема съм готова да подкрепя.

  • Автор
   Atanas Tassev 7 години преди

   Пак, не разбрах, какво Вие лично ще направите, г-жо Кръстанова. Как да накараме местната власт да изпълнява закона?
   Опитът ми сочи, че ако няма кофи хората ще си изхвърлят боклука където им падне. Ако има кофи имаме шанс да убедиме хората да си изхвърлят боклука точно в нея.
   Кой реши да няма кофи?!?!

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.